Historien om County Louth – en times tid fra Dublin – går helt tilbage til 1892. De få ændringer, som er foretaget på banen, har senest også været forbi en dansk banearkitekt.
Det er klassisk links i ordets mest bogstaveligste forstand.
County Louth-banen ligger i den historiske Boyne Valley-region på Irlands østkyst – omkring trekvarters kørsel fra lufthavnen i Dublin. Mindre end en time er der ind til centrum af Dublin.
Klubben er gennemsyret af historie og daterer sig tilbage til 1892. Den oprindelige bane blev første gang redesignet i 1938.
Det er kun ganske få gange, at der ændres noget på den historiske bane. Men i 2012 blev der sat gang i et par ændringer på to af banens huller samt en ny bunker på hul 17. Det arbejde blev lagt i hænderne på den danske banearkitekt Philip Spogárd. Det anerkendte britiske tidsskrift Golf Course Architecture har for længst lettet på golfkasketten over det arbejde, som Philip Spogárd gennem flere år har været i gang med i Irland.
Største ydmyghed
Selv betegner Spogárd County Louth-banen som en af verdens bedste, men der er huller, som trænger til fornyelse, fordi spillet og udstyret har udviklet sig, så der eksempelvis er bunkere, der ikke længere er i spil. Desuden er der greens, som der nænsomt ændres på. Arbejdet er blevet udført med største ydmyghed, og der skal gode argumenter til for at ændre på en bane, der har ligget i denne fantastiske natur siden forrige århundrede, har Philip Spogárd fortalt.
I 2004 og 2009 var County Louth Golf Club vært for European Tour’s Irish Open. Ved sidstnævnte lejlighed blev klubben ætset ind i irsk golfhistorie, da Shane Lowry vandt som amatør.
Udover golfklubben er landsbyen Baltray også kendt for en særpræget irsk natur med panoramaudsigt ud over Cooley- og Mornebjergene mod nord og dens seks kilometer lange strand mod øst.
Restauranten i klubhuset er i årenes løb blevet meget anerkendt for sine berømte lokale retter – især de friske fisk og skaldyr, som kokkene henter lokalt fra fisketrawlerne i det nærliggende Clogherhead.
Der er for nogle ganske få gæster også mulighed for at lade sig indkvartere i klubhuset.
Banens glorværdige historie og kvalitet afspejler sig også i greenfee-prisen: 260 euro – omkring 2.000 kroner er prisen for 18 huller i højsæsonen.
Af Jørgen Schultz
i Baltray, Irland