San Roque’s stoltheder

Klubhuset ved San Roque-anlægget lidt uden for Sotogrande. Foto: GolfXtra

San Roque’s to baner – New Course og Old Course – er kvalitet fra øverste hylde. Tilbage i 1997 boede de to Ryder Cup-mandskaber ved anlægget.

Nærmest på den anden side gaden – eller i hvert fald kun få kilometer fra Valderrama ligger en anden af Sotograndes storheder; San Roque.

San Roque var en stolt del af Ryder Cup-eventyret i 1997, da kaptajn Ballesteros med blandt andet Thomas Bjørn på holdet formåede at triumfere mod et amerikanske mandskab, der allerede dengang eksempelvis talte Tiger Woods.

Det var i klubhuset på San Roque og i de såkaldte villaer, San Roque Suites, at spillerne fra USA og Europa boede og opholdt sig, når der ikke blev spillet på Valderrama. Bliv i øvrigt ikke overrasket, hvis dele af personalet gerne lader samtalen falde tilbage på de uforglemmelige dage i 1997. Den begivenhed er der ganske enkelt ikke nogen, der glemmer på disse kanter.

4. hul på New Course er et fantastisk par 3-hul, som er designet af selveste Seve Ballesteros. Foto: GolfXtra

Navneskilte er der endnu

Ude ved indgangsdøren til en lang række af de suites, som i dag anvendes som ferieboliger, hænger der fortsat skilte med navnene på spillerne og de to kaptajner. Thomas Bjørns skilt hænger der også fortsat.

San Roque Golf Clubs går tilbage til åbningen i 1991, hvor den nuværende Old Course blev taget i brug. Dave Thomas var manden, som stod for designet i samarbejde med Tony Jacklin. Nærmest fra dag et har der stået respekt om en bane, som er placeret for foden af Sierra Bjermeda-bjergene, og som har et afvekslende layout.

Old Course er ganske kuperet, og særligt de første ni huller har et forløb med ganske mange træer, og særlig de gamle korktræer, som også kendes fra Valderrama, er mærkbare forhindringer. Bag ni er i en natur med langt færre træer, men flere steder skal der forceres raviner og vand-hazarder. På fire af de ni huller på bag ni er der vand i spil.

Et af højdepunkterne på den 6.134 meter lange bane fra gul tee – 5.174 meter fra rød tee – er og bliver finalen; banens hul 18. Det er et 380 meter langt par 4 hul, der har et dogleg mod venstre, hvor der samtidig er vand. Det samme er der til højre ved greenen, så det er nemt at ødelægge en god runde på banens sidste hul.

Der er ikke ændret meget på designet på Old Course lige med undtagelse af redesign af mange bunkers. Det var et job, der var lagt i hænderne på Severiano Ballesteros.

New Course

Selv om der skal gribes mest til lommerne for at spille greenfee på Old Course, så er der dem, som mener, at New Course bestemt er en oplevelse af næsten samme kvalitet.

Perry Dye har designer New Course, som har et væld af bunkers. Foto: GolfXtra



New Course, som er en anelse kortere end Old Course med sine 6.079 meter gul tee (5.010 meter fra rød), blev designet af Perry Dye i 2003. Han har strøet om sig med bunkers med strategisk gode placeringer, og greens er generelt større end på Old Course.

Også på New Course har Seve Ballesteros sat sine aftryk. Fjerde hul – et par 3 hul på 164 meter – er den oplagte kandidat på banen, ja måske hele anlæggets, signaturhul. Seve’s tee står der på skiltet på vej til backtee, hvor kun de allerbedste bør begive sig hen. Der er en skræmmende udsigt ned over et ravine-landskab, som burde være forbudt for golfere. Knap 180 meter er der fra de bagerste klodser til green.

Også fra gul tee skal ravinen forceres. Lykkes det ikke, så er der al mulig grund til at nyde udsigten over de mange million-villaer – de fleste med egne pools -, som udgør store dele af Sotogrande. Et mere end 50 år gammelt luksus-boligområde på intet mindre end 2.000 hektar.

San Roque-banerne er særdeles kendte Europa Tour-spillerne. Både Old Course og New Course har for knap 15 år siden huset Espana Open, og banerne er også særdeles kendte i forbindelse med tourskolen – kvalifikationen til det forjættede golf-land.

 

Af Jørgen Schultz
i Sotogrande, Spanien