Langesø med natur og spektakulær finale

Douglashuset - klubhuset ved Langesø-banen - rummer også Café Victoria. Foto: Langesø Golf A/S

I den lille landsby Morud på Fyn trækker den privatejede Langesø-bane både nye medlemmer og greenfee-gæster til. To forskellige arkitekter har hver for sig tegnet de to x 9 huller.

Morud, Fyn: Alene køreturen ind gennem skønne skovområder til den privatejede Langesø-bane øger forventningerne til en naturmæssig oplevelse. Og ingen bliver skuffet.

Åbningshullet – et par 5 hul – fortæller allerede visuelt, hvad der er i vente. Foto: GolfXtra

Godsejeren Hans Berner, der døde få dage før nytåret 2022, fik skabt en naturperle. Og et golfanlæg, som netop i disse år er et rigtig godt trækplaster – både for nye medlemmer men også for greenfee-gæster.

Hans Berner fik også rollen som direktør i golfklubben. Klubhuset har sin helt egen stil – og er opført i douglastræ. Douglashuset er navnet, hvor der fra terrassen er en skøn udsigt ud til den dramatisk 18. green.

Hans Berner blev 10. generation på Langesø Gods, som ligger ganske tæt ved golfanlægget. Berner ved om nogen, hvad en placering i naturen kan indebære. Ved den historiske orkan tilbage i december 1999 væltede tusindvis af træer, som kostede dyrt. Lige siden havde godsejeren sammen med de ansatte hele tiden prøvet at finde nye oplevelser og aktiviteter, som kan inddrage offentligheden.

6. hul – et par 3 hul – er en lille perle. Men udfordringerne står i kø mellem tee og green. Foto: GolfXtra

Line Mortensen begyndte

Golfanlæggets går tilbage til 2004, hvor der sættes gang i planlægningen af de første ni huller. Det bliver Line Mortensen, som får opgaven med at designe hullerne.

Langesø’s første ni huller er færdige i 2006, og golfklubben har på det tidspunkt allerede en ide om, at der skal etableres yderligere ni huller, når medlemstallet passerer de 450. Men så lystigt går det ikke, og det er først i 2015, at de sidste ni huller er på plads. Dem sætter den danske banearkitekt Philip Spogárd stregerne til. Philip Spogárd har for længst slået sit navn fast som en kompetent banearkitekt både herhjemme samt internationalt. Blandt andet med den omfattende modernisering af Backtee Course i Himmerland samt Europa Tour-banen Carya i Belek i Tyrkiet – blot for at nævne et par af hans vellykkedes projekter.

Line Mortensens ni huller fungerer som banens bag ni, mens de nyeste huller udgør første halvdel af banen.

Indspillet til 16. hul – et par 4 hul – besværliggøres af det kuperede terræn. Foto: GolfXtra

Forholdsvis kort bane

Banen hører ikke til de længste. Fra 53-teestedet er der 5266 meter, mens der fra de forreste teesteder er 4536 meter. Fra bagerste klodser – 58-teestedet – er der lige knap 5800 meter. 71 slag skal der stå på scorekortet, hvis banen skal spilles i par.

Med undtagelse af ganske få huller, så er der masser af træer, som rammer Langesø-banen ind på fornem vis. Og på flere af hullerne er teestedet placeret højt, så der er et perfekt view ned mod fairway, hvor det præcist kan ses, hvad der er af forhindringer.

Og det begynder allerede på 1. hul – et par 5 hul på blot 435 meter fra 53-teestedet. Mens drivet sendes nedad, så vil slagene frem til green til gengæld var en anelse opad. Holdes bolden på fairway, er der tale om en forholdsvis overkommelig åbning.

Hul 2 er et par 4 hul på blot 300 meter, men her gælder det absolut præcision. Sendes drivet for meget i venstre, er bolden tabt. Hele vejen i venstre side er der et biotop-område, som er forbudt område. Faktisk vanker der en bortvisning, hvis nogen går på jagt efter bolde inde i de miljøbeskyttede områder.

Granvoksne træer

De voksne træer spiller en stor rolle på de første seks huller, som Philip Spogárd har fået passet ind på fornem vis. Det, som nogle af hullerne mangler i længde, kompenseres i høj grad af krav til præcision. Et af de bedste eksempler er 5. hul, som kun er 235 meter fra herrernes normale teested og kun 195 meter fra forreste teested.

En spektakulær finale venter på 18. hul. Det lange par 5 hul er dogleg-højre, og det kan være fristende at forsøge at skære hjørnet af. Foto: GolfXtra

Udfordringerne står dog i kø, for ikke nok er der en slags ravine med et lille vandløb, som skal forceres. Desuden gælder det om at finde den rigtige længde for at finde fairway, som ligger en anelse diagonalt. Det betyder, at der er risiko for at ”løbe tør” for fairway og desuden er der et par bunkere, som også truer. Samtidig er green ganske stor og med betydelig hældning, så det kan godt være, at der er forhåbninger om en birdie – men vær glad for en par.

Om på de bagerste ni huller har Line Mortensen designet et spændende hulforløb – eksempelvis med et monster par 3 på 11. hul på hele 174 meter, som endda spiller opad. Ganske mange klubgolfere er nødsaget til at hive driveren op, og det gælder ikke mindst, når der spilles ind i vinden.

Fantastisk finale

Finalen på Langesø er spektakulær. Par 5 på intet mindre end 506 meter – banens ifølge handicapnøglen næstsværeste hul. Teestedet ligger over fairway, og drives der langt og lige, risikerer bolden at ende ude i en sø. En sø er der også, når der skal spilles ind til green på dette fantastiske dogleg-højre hul. Det gælder derfor om at komme tilpas langt frem, så slaget mod green bliver overkommelig. Der er scorekort, som er blevet godt ødelagt af netop dette afsluttende hul, når vandet har taget sig af skævhederne.

For baneejer Hans Berner var det været afgørende, at banen blev tilpasset naturen. Langesø Slot har gennem århundreder ligger netop midt i naturen, og det har netop været på baggrund af naturen, at godset er drevet.

Hans Berner havde et mål om, da de sidste ni huller gjorde banen komplet, at Langesø-banen skulle have et design, så det nærmest ser ud som om, at den har ligget i den smukke natur i mere end 100 år. Og det er lykkedes.

Greenfee-pris: 385 kr.

 

Af Jørgen Schultz
i Morud på Fyn