Det er ikke landets længste bane – slet ikke. Men par 69-banen i Haderslev skal ikke undervurderes. Og så ligger den særdeles smukt lige i udkanten af den sønderjyske domkirkeby.
Haderslev: I 2021 rundede Haderslev Golfklub sit 50-årige jubilæum.
Der var beskedne 27 medlemmer ved generalforsamlingen i 1972, men allerede året efter var der sket tæt på en fordobling, og her – fem årtier senere – er medlemstallet i omegnen af 1000 medlemmer.
Den sønderjyske domkirkeby har en særdeles smuk bane. Allerede på første teested er der en enestående udsigt. Hvad ingen førstegangsbesøgende kan vide, så er dette view fra et højtliggende teested blot én af mange herlige blikke, som venter rundt på den kuperede bane i Haderslev.
Præcision er afgørende
Det med præcision er ganske afgørende på banen i Haderslev. Tre teesteder er der at vælge mellem – 52, 48 og 46. Med 5202 fra bagerste teested meter er banen ikke lang. Men det kuperede område, hvor banen er anlagt, får alt andet lige banen til at virke længere, end tilfældet er.
Bare 69 slag skal scorekortet vise, hvis banen skal spilles i par. Fem par 3 huller, 11 par 4 huller og blot to par 5 huller er der på banen.
Det korteste hul på banen er hul 13 – et par 3 hul på blot 96 meter fra de to bagerste teesteder og kun 69 meter fra forreste teested. Det skulle ifølge sikre forlydender være et af de huller i Danmark, hvor der er scoret flest hole in one. Alene i 2016 var der ikke færre end 16 af slagsen.
Hullet er nok beskedent i sin længde, men teestedet ligger højere end green, som godt kan virke nærmest frimærkeagtig. Green er aflang og opbygget i to plateauer. Ligger bolden ikke på samme plateau, hvor flaget står, så vær glad for en par.
I det hele taget er par 3 hullerne i Haderslev et kapitel for sig. De fire af dem er længdemæssigt ganske menneskelige fra 96 og op til 131 meter. Men så er der lige hul 15 som den absolutte undtagelse. 170 meter er der fra 52-teestedet. Venstre for green er der en bunker, og i det hele taget skråner hele området venstre for green voldsomt nedad, så der venter et overordentligt svært indspil, hvis green misses i den side.
Faretruende kanal
Men der er andre herlige huller end par 3-hullerne. To af dem kommer lige efter hinanden. På 7. hul – et par 4 hul på 341 meter fra bagerste klodser – ligger teestedet endnu engang højt oppe, og nede i højre side af fairway ligger en faretruende kanal. Selvsamme kanal kommer også i spil i andet slaget, hvor kanalen skal forceres i indspillet op til en højtliggende green. Det er ifølge scorekortet banens tredjesværeste hul.
Lige efter følger banens sværeste hul; et monsterlangt par 5 hul på 528 meter. Igen slås der ned mod en skrånende fairway, og så doglegger hullet mod venstre, nærmest som var det en halvcirkel. Transportslagene skal ikke bare være præcise, det gælder også om at tage højde for højdeforskellene på hullet, hvor alt, hvad der er slået for meget i venstre, risikerer at rulle for meget nedad. Og stort set hele vejen fra tee til green er et hegn i venstre side samtidig grænsen til out of bounce. Hold derfor bolden godt mod højre.
På 18. teested slutter det hele, som det begyndte. Igen er der fra et højtliggende teested et herligt uhindret blik ned mod en fairway og med en green, som der endnu engang skal spilles op til.
Haderslev Golfklubs bane har det i sig og er et perfekt eksempel på, at længden alene gør ingen golfbane. Banen har masser af kvalitet – og fremstår i øvrigt i ypperlig stand.
GREENFEE: 350 kroner
Af Jørgen Schultz
i Haderslev