Der er en helt særlig atmosfære i Club Golf de Alcanada. Ikke et græsstrå ligger forkert på golfbanen, som er anlagt i et nærmest jomfrueligt og skrånende terræn ned mod Alcudia-bugten på den østlige side af Mallorca. Oppe på bjergskråninger står fyrre-, oliven- og egetræer side om side, og desuden er beliggenheden helt nede ved strandkanten ganske enkelt unik.
Mallorca, Spanien: Nærmest ude på det nordøstligste hjørne af Mallorca ligger Alcanada. Det er en bane, som i den grad hævede overliggeren for golfbanernes kvalitet på Mallorca, da anlægget ned til Alcudia-bugten blev åbnet i 2003.
Den spektakulære beliggenhed var også årsagen til, at en tysk erhvervsmand ville have fingrene i området.
Hans Peter Porsche havde en ide med at få etableret en golfbane, som kvalitetsmæssigt skulle være intet andet en sublim. Som barnebarn af Ferdinand Porsche – grundlæggeren af Volkswagen – var det med økonomien i forbindelse med jordkøb og senere etableringen af golfbanen ikke et problem. Der er dog en del, som rent faktisk undrer sig over, at Hans Peter Porsche kastede sig ud i projektet, for han er ikke manden, der valfarter mellem Tyskland og golfbanen. Faktisk er der dem, der mener, at chancen for at se Hans Peter Porsche på anlægget er lille så minimal som at få et hole-in-one.
Hans Peter Porsche opkøbte allerede i løbet af 1990erne området tæt på Playa de Alcudia, som er et lille, hyggeligt strandområde tæt ved øen Alcanada med det karakteristiske fyrtårn. Fyrtårnet blev opført i 1861 – og blev fuldautomatiseret omkring 100 år senere i 1960.
I mere end 160 år har tårnet været vejviser for det væld af skibe, færger og lystbåde, som passerer forbi til eller fra havneområdet inde i Alcudia.
Trent Jones Sr. blev tilkaldt
Porsche-familien bestilte ikke nogen hr. hvem-som-helst, da det handlede om at finde manden, der skulle sætte stregerne. Robert Trent Jones Sr. sagde hurtigt ja tak, da han for første gang fik lejlighed til at se området.
Jones Sr. går også i gang med jobbet, men han når aldrig at færdiggøre jobbet, for seks dage før sin 94 års-fødselsdag dør han i 2000. Det blev ret hurtigt afklaret, at det skulle være sønnike, Robert Trent Jones Jr., der skulle fuldende det mesterværk, som faren havde indledt.
Jones Sr. havde i øvrigt nogle ganske interessante ideer, da arbejdet med at få designet banen blev indledt. På de første tegninger, som han udarbejdede, var det egentlig tanken, at øen Alcanada skulle indgå i golfbanen. En smuk træbro skulle skabe passagen til og fra øen, men myndighederne sagde fra. Også miljøorganisationer var oppe i det røde felt, og så faldt planerne nærmest bogstaveligt talt i Middelhavet.
Men også uden at få inddraget Alcanada-øen, så er det lykkedes Trent Jones-herrerne at få skabt en klassebane.
Greens er et kapitel for sig, og det skyldes ikke mindst et omfattende renoveringsarbejde, som blev foretaget tilbage i 2019. Godt og vel 600.000 euro – svarende til knap 4,5 millioner kroner – blev der investeret i projektet, hvor samtlige 18 greens og puttinggreen blev omlagt og tilsået med Bentgras T1 – en overlegen græsvariant, som også anvendes ved andre navnkundige baner som Valderrama i Spanien og Ryder Cup-banen Le Golf National uden for Paris. Heller ikke der er der gået på kompromis.
De 18 huller har naturmæssigt helt sit eget særpræg. De første huller sker med havet som bagtæppe, hvor det går et godt stykke op i bjergene. Allerede på første hul – et par 5 hul på 450 meter fra gul tee – begynder udfordringerne. Det er specielt tredjeslaget ind mod green, der ikke tillader nogen form for koldstart. Slaget skal hen over en kanal.
Ældgamle korkege
De næste huller fortsætter i retning bjergene, men fra fjerde hul begynder det at gå i modsat retning. Ud over et væld af ældgamle korkege samt oliventræer er banen anlagt med en æstetik, som få kan matche. Negative kritikere vil mene, at banen kan være lige lovlig åben på en del huller. Omvendt ville det være synd og skam ikke at udnytte den bjergtagende udsigt, og den naturlige vegetation er på optimal vis indbygget i designet.
For det meste kommer vinden direkte ude fra Middelhavet, og det betyder, at der ned ad bjerget ofte spilles med vinden i ansigtet. Da nogle af teestederne ligger højt oppe, kan vinden derfor være særdeles meget i spil.
Fem forskellige teesteder er der at vælge mellem, og fra de bagerste klodser måler banen intet mindre end 6.499 meter, og selv fra gul tee er banen ganske lang med sine 6.152 meter. Fra forreste teested er banen 5.242 meter. Ifølge scorekortet er den gennemsnitlige tid for at spille samtlige 18 huller for en gående 4-bold 4 timer og 38 minutter. Og selv om banen er kuperet, og langt de fleste vælger at leje en buggy, så er det muligt at gå banen.
Priserne afspejler kvaliteten
Banens signaturhul kan være svær at udpege, for der er nok at vælge mellem. Men 13. hul er nu bestemt et rigtigt godt bud. Teestedet ligger højt, og nede bag fairway, som har en anelse drejning mod venstre, ligger de blå bølger ude i bugten som en malerisk udsigt. Og nærmest midt i motivet ligger også det karakteristiske fyrtårn, som reelt kan ses fra rigtig mange af banens huller. 451 meter er der fra gul tee, og hullet er så typisk for banen; nemlig at der både er golfmæssige udfordringer, og så er det ualmindeligt smukt.
Prisniveauet afspejler ganske præcist den kvalitet, som medlemmer og greenfee-gæster bliver tilbudt. Priser varierer – alt afhængig af sæson – fra 100 euro op til 165 euro i højsæsonen. Svarende til knap 1230 kroner for 18 huller.
Club de Golf Alcanada huser også optimale træningsfaciliteter, og så er klubhuset, som er indrettet i en gammel villa, en perfekt afslutning på runden. Gæster, som bliver hængende længe nok i klubhuset til at opleve mørkets frembrud, vil blive belønnet med en helt særlig udsigt ned mod det lysende fyrtårn. En ganske særlig atmosfære.
Af Jørgen Schultz
på Mallorca