Det har ikke skortet på de verbale roser, når det gælder beskrivelsen af golfbanen på Ærø i det sydfynske ø-hav. Danmarks svar på Peeble Beach er én af dem.
Ærø: Det var lidt af en genialitet, da de gæve ø-boere på Ærø for snart en del år tilbage fandt på sloganet, som i turisme-sammenhæng har skullet trække gæster til øen i det sydfynske ø-hav.
Alt er vand ved siden af Ærø…
Når det gælder seaside-banen på nordspidsen af øen, så er det tæt på, at sloganet også passer. Næsten rundt på hele banen er der udsigt ud over havet med Fyn til den ene side og Als og Tyskland til den anden side.
Det er banearkitekten Henrik Jacobsen, som fik fornøjelsen at sætte stregerne til en bane med masser af kyst-panoramaer. Det er samme arkitekt, som har designet banen på nabo-øen Langeland – og også seasidebanen på Samsø. Banen ligger på gamle landbrugsjorde tæt ved Skjoldnæs Fyr, der er blevet banens vartegn, og hvor klubhuset er indrettet.
Der bor kun omkring 6500 indbyggere på Ærø, så golfklubben tæller kun et par hundrede medlemmer. Det giver økonomisk ikke mulighed for de store armbevægelse, men forholdene på fairways og greens er i orden.
Mens naturen er skønheden, så er der også gemt et udyr ude på banen. De er de små diger, som på flere af hullerne går på tværs, og hvis bolden ender i disse diger, så koster det som oftest et ekstra slag. Kunne de da ikke bare jævnes med en bulldozer? Næ, her er fredningen intakt, for digerne blev tilbage i 1700-tallet anlagt for at vise opdelingen af jordparcellerne, da bønder inde fra Søby blev jaget ud af byen.
Udsigt til havet
Der er stort set udsigt ud over havet fra samtlige huller på banen. Men seks af hullerne løber direkte langs med kystlinjen. Det begynder på hul 4, hvor spillere med problemer med slice står over for noget af en udfordring. En slice vil have stor risiko for at ende ude i havets bølger.
Med sine 5735 meter fra gul tee – og knap en kilometer kortere fra rød tee – er Ærø-banen ikke den længste. Men på de åbne arealer med havet som nærmeste nabo er der et eller andet sted som regel altid vind at tage med i sine overvejelser, når de rigtige slag skal vælges. Hul 10 – et 155 meter langt par 3-hul – er et af disse steder. Ofte slås der direkte ind i vinden, og rigtig mange kommer for kort af green.
Flere placeringer rundt på øen var i spil, da planerne om en golfbane på Ærø tog fart. Men for Henrik Jacobsen var det eneste rigtige sted her på den nordlige landtange, og han fik opbakning fra lokalpolitikerne. Der måtte en del dispensationer til, og det kan godt undre, at tilladelserne kom i hus gennem masser af konstruktiv dialog med myndigheder, Danmarks Naturfredningsforening samt det tidligere Skov- og Naturstyrelsen. Det ses nemlig ikke ofte, at der gives dispensation fra strandbeskyttelseslinjen på de 300 meter.
Ærø-banen er endnu et eksempel på, at Henrik Jacobsens blik for optimale beliggenheder ikke lader sig fornægte.
Af Jørgen Schultz
på Ærø