Catalonien bliver verdens gastronomiske region i 2025. Det vil dermed blive den første europæiske region, der modtager denne anerkendelse.
Den spanske region Catalonien har en stribe golfbaner af høj, høj kvalitet.
Udenfor banerne er der også et væld af strande, kulturelle oplevelser – og ikke mindst kulinariske muligheder på øverste hylde.
Nu bliver Catalonien også hædret som ”Verdens gastronomiske region”. Denne anerkendelse bekræfter konsolideringen af en innovativ og regenerativ turismemodel, hvor Cataloniens gastronomiske revolution er gået ud over restauranterne og har åbnet dørene for at opdage regionen og den lokale og unikke fødevareproduktion.
Gastronomisk innovation
Verdens gastronomiske region er et initiativ fremmet af International Institute of Gastronomy, Culture, Arts, and Tourism (IGCAT). Anerkendelsen sigter mod at fremhæve og fremme de regioner, der aktivt bidrager til at forbedre beboernes livskvalitet ved at værdsætte de forskellige madkulturer, sundheds- og bæredygtighedsuddannelse samt gastronomisk innovation. Det er en pris, der giver troværdighed til regionerne, da den gives af en uafhængig og international jury bestående af eksperter fra forskellige områder som turisme, kultur, gæstfrihed og landbrug.
I maj 2023 besøgte en international jury forskellige mad- og turismeoplevelser for at opleve kandidaturens potentiale på første hånd.
Juryen værdsatte blandt andet dedikationen og professionaliteten hos folk fra sektoren og deres forpligtelse til konstant fremskridt. På den anden side mente de, at få steder kunne sammenlignes med Catalonien på grund af dens førsteklasses køkken, hvor fusionen af smage og den enestående karakter af dens produkter muliggør en unik oplevelse. Endelig fremhævede de, at landskaberne er et bevis på de catalanske regioners forpligtelse til kvalitet, bæredygtighed, tradition og innovation.
Mad og vin
Takket være denne anerkendelse vil der blive iværksat flere initiativer for at positionere Catalonien som en verdensomspændende fødevare- og vinfremhæver. Den Internationale Uge for Verdens Gastronomiske Region, der vil finde sted i de største byer og lande med en catalansk delegation fra regeringen, er en af initiativerne. Den vil omfatte forskellige begivenheder såsom promoveringsboder på markeder og restauranter, vinsmagning, kulturelle aftener, debatter, mad- og vinoplevelser, udveksling af kokke osv.
Et andet højdepunkt vil være fejringen af Àpat Catalunya, en populær fest, der afholdes gader og ikoniske offentlige steder i Barcelona, hvor de mest ikoniske retter og opskrifter fra Cataloniens gastronomi vil blive præsenteret.
Af Jørgen Schultz