Det catalanske bud på en en spansk konge

PGA Catalunya's Stadium Course har et væld af smukke pletter, som samtidig rummer masser af golfmæssige udfordringer. PR-foto

Der er en del, som mener, at PGA Catalunya i Girona har overhalet Valderrama som den bedste bane i Spanien. Banen er ikke blot en fantastisk naturmæssig oplevelse; det er tillige en golfmæssig test af de rigtig, rigtig svære.

Girona, Spanien: I årtier har den historiske og hæderkronede Valderrama-bane i Sotogrande på Solkysten været betragtet som den bedste spanske bane – og i mange år også som den bedste bane på det europæiske kontinent.

Men hvis det står til flere internationale medier – heriblandt det seriøse Top100 Golfcourses og Golf World Magazine – så er tronskiftet en realitet. Om det er tilfældet; det er naturligvis et individuelt valg.

13. hul er signaturhullet på PGA Catalunya. PR-foto



Men altså; for en del er det sådan, at den spanske golfkonge nu hedder PGA Catalunya – mere præcist Stadium Course. For anlægget i Girona i Costa Brava-regionen rummer helt faktisk to baner. Ud over Stadium Course er det den lidt kortere Tour Course.

Historien går tilbage til 1999

Banen blev indviet i 1999, efter at den var designet af Neil Coles og Angel Gallardo. Egentlig var det hensigten, at PGA Catalunya skulle være kulisse omkring Ryder Cup’en i den 1997, men hele etableringen og anlægget af banen blev forsinket, og i stedet blev det så Valderrama.

Allerede i åbningsåret var banen vært ved Sarazan World Open – i øvrigt med danske Thomas Bjørn som vinder. Bjørn var også med på Valderrama ved Ryder Cup-opgøret. Ikke mere end et halvt år efter kom den første af Open de Espana på Europa Touren. Også talrige kvalifikationsskoler til Europa Touren har været afviklet på Stadium Course. Golfmæssigt er Stadium Course en udfordring – en regulær test. De fleste teesteder ligger et stykke oppe i terrænet med en enestående og vindunderlig udsigt ned over fairways og med bjergene ude i det fjerne.

Allerede på 1. hul er indspillet ind til green en sand prøvelse. PR-foto



Masser af bunkers er strøet rundt på strategisk vanskelige steder, og greens er svære at angribe, selv om de er gigantisk store. Greens har også sin helt egen historie, for oftest er de lynhurtige, og da green er opbygget ganske ondulerede, kan flagene være placeret sådan, at indspillet til green skal være præcis.

Der er vand i spil på ganske mange af hullerne, og særligt på huller 12, 13 og 14 kan vandet sende gevaldige negative dønninger ind over scorekortet. Hul 12 er et par 3 hul, hvor green ligger på en halvø, og så kommer hul 13, som mange betragter som banens smukkeste. Signaturhullet – slet og ret.

Fra endnu et højt teested drives der ned mod fairway, og det gælder om at komme længst muligt frem, for andetslaget skal over vand for at være på green i to. Ikke blot er der vand foran, men også bagved green truer bølgerne.

Efter runden på PGA Catalunya venter klubhuset med mad og drikkevarer. PR-foto



Stadium Course er en regulær udfordring. Og er du på disse kanter i det nordøstlige Spanien – så prøv også nabobanen Tour Course, som kvalitetsmæssigt er på samme højde. Men trods alt en smule nemmere at komme rundt på.


Af Jørgen Schultz
i Girona, Spanien