En naturperle ude i det vestjyske med vand, træer og lyng 

Teeslaget ind til 18. hul - et dramatisk par 3 hul - skal sidde lige i skabet. Ulykker er der nok af. Foto: GolfXtra

Skærbæk Mølle Golfklub imponerer med en stribe afvekslende huller, hvor det langtfra kun gælder om at slå langt.  

Skærbæk Mølle er ikke én af Danmarks mest kendte golfbaner. Ikke desto mindre er det en bane med en bred vifte af særdeles afvekslende huller, som den erfarne banearkitekt Henrik Jacobsen har sat stregerne til. Samme arkitekt, som har banerne på eksempelvis Samsø og Langeland på samvittigheden. Og så er kvaliteten ganske enkelt helt i top. 

12. hul er så absolut blandt kandidaterne til signaturhullet på Skærbæk Mølle-banen. Her ses hullet fra green og med teestederne på den anden side slugten. Foto: GolfXtra

Der er rigtig mange af hullerne på den vestjyske Skærbæk Mølle-bane, som indprenter sig på nethinden. 

Afslutningshullet er ét af dem. På banen er der fire forskellige teesteder, men her på 18. hul – et par 3 hul – er der ganske få meter til forskel fra bagerste teested til forreste. Bare 135 meter er der fra de bagerste klodser, mens der er beskedne ti meter kortere fra forreste. 

Og uanset teested så er der et vidunderligt flot view hen over et område med både mose og en større sø, som ligger faretruende mellem teested og green og med klubhuset som bagerste kulisse. Det er ikke ofte, at afslutningshullet er et par 3 hul, men finalen her på Skærbæk Mølle er ikke bare en udfordring, men hvor teeslaget skal være præcist og i særdeleshed lang nok for at få en sikker og tør landing; det er også et særdeles smukt hul. 

Og sådan er der flere huller på banen her nogle kilometer uden for Ølgod ude på den vestjyske hede, hvor der ikke bare er masser af lyng, men hvor naturen også byder på skov, søer og flere vandløb. 

10. hul – et par 3 hul på godt 100 meter – er enkelt; men alligevel vanskeligt. Længden skal passe. Foto: GolfXtra

Navneskift 

Når golfklubben har fået navnet Skærbæk Mølle, så er det, fordi klubben ligger, hvor der engang lå en gammel vandmølle, som betjente hedens bønder. 

Helt tilbage i 1573 nævnes Skærbæk Mølle for første gang, hvor møllen dengang skulle være ejet af kongen. Historien fortæller også, at møllen brændte – men blev genopbygget i 1762. 

Mens møllens historie går langt tilbage, så er selve golfklubben anderledes ung. De første ni huller blev etableret i 2005, og allerede året efter kunne de sidste ni huller indvies, og dermed var Vestjylland beriget med endnu en 18 hullers golfbane. Med årene har klubben samtidig taget navneforandring til Skærbæk Mølle Golfklub Ølgod. Der var simpelthen for mange, som forvekslede Skærbæk med byen i den vestlige del af Sønderjylland mellem Ribe og Tønder. 

Forud for indvielsen, hvor Iben Tinning i øvrigt slog det første slag, var gået flere år, hvor lokale ildsjæle med interesse for golfspillet gjorde forarbejdet. Det var ganske hårdt for klubben at komme gennem finanskrisen, men efterhånden er der skabt ro omkring økonomien – ikke mindst på grund af den enorme frivillige indsats, som medlemmerne bidrager med. Der er eksempelvis en hjertelig velkomst i klubhuset, som har det, der skal bruges i form af omklædningsrum, drikkeautomater samt muligheder for at hygge både inden- og udendørs. 

Fire forskellige teesteder er der at vælge mellem – 46, 49, 56 og 60 hedder de. Det dækker over en længde på 4602 meter fra de forreste teesteder og op til 5946 fra de bagerste. De fleste herrer vælger formentlig teested 56 med en længde på 5599 meter. 

Approach-slaget ned mod 13. green er en fryd for øjet. Bunkeren tager sig af alt, hvad der er for kort. Foto: GolfXtra

Flere korte par 4-huller 

Et hurtigt kig på scorekortet kan godt give et indtryk af, at her er en bane, som er til at have med at gøre. Der er eksempelvis fire par 4 huller, som alle er på 300 meter eller derunder. Men tag ikke fejl; hvis det kniber med præcisionen, så er det huller, som prompte kommer til at gøre ondt på scorekortet. 

Allerede på 3. hul, som er på blot 267 meter fra 56-teestedet, kan det gå galt. Hullet er en anelse dogleg-venstre, men hvis ikke teeslaget finder det optimale landingsområde, så lurer problemerne i form af granvoksne træer, som vil gøre slaget mod green besværlig – endsige umuligt. Green ligger samtidig gemt bag en høj, som betyder, at approach-slaget slås i blinde. Kun toppen af flaget er der at sigte efter.

9. hul – et par 4 hul på 300 meter fra 56-teestedet – er et andet eksempel. Her ligger teestedet højt over fairway, som er særdeles smal, og som samtidig skråner en anelse mod højre. Også her gælder det præcision.

En smal fairway og et svært indspil til green besværliggør 9. hul. Foto: GolfXtra

Et af de bedste par 4 huller er 13. hul – på 300 meter. Langs venstre side truer træer og buske, så det gælder om at komme frem i knækket på fairway, hvor det går nedad mod en green, der ligger godt beskyttet bag en stor bunker. For de rigtigt langtslående er der muligheden for at drive ind over alle ulykkerne og skære hjørnet af, men det er risk-and-reward af værste skuffe. 

Tro nu ikke at der kun er korte par 4 huller. 4. hul og 15. hul er modsætningerne med længder på henholdsvis 358 og 384 meter fra 56-teestedet. Særligt sidstnævnte er en udfordring, da hullet spiller en anelse opad. 

En smuk udfordring 

Et af de smukkeste huller er 12. hul – et par 3 hul på 145 meter fra de bagerste klodser. Mellem teested og green ligger en voldsom slugt. Har teeslaget ikke den rigtige længde, så venter der et vanskeligt indspil op mod green, som er ganske smal. Et særdeles smukt hul – og en forrygende golfmæssig udfordring. 12. hul er så absolut kandidat til at være banens bedste par 3 hul. Havde det ikke været for den dramatiske afslutning på 18. hul, som allerede er beskrevet.

Og sådan er der så meget smukt, svært og uimodståelig på denne vestjyske perle af en golfbane, som virkelig er vand på enhver golfers mølle… 

GREENFEE: 295 kr. (2022)

LÆS MERE OM KLUBBEN

 

Af Jørgen Schultz
i Ølgod