Finca Cortesin er luksus fra ankomst til check-out

Finca Cortesin ligger højt oppe nær Casares med sit typiske andalusiske udtryk.

Finca Cortesin, som i 2023 skal huse Solheim Cup, er golf og ferie på øverste hylde. Priserne står også mål med kvaliteten. GolfXtra har været på besøg på resortet, hvor der nu ikke ligger et eneste græsstå forkert.

Costa del Sol, Spanien: Ingen af de besøgende på Finca Cortesin-anlægger i Casares-området ellem Estepona og Sotogrande – et golfmæssigt smørhul i Spanien – kan undgå at blive mindet om, at det eksklusive golf-resort i 2023 skal være kulisse omkring den mest prestigefyldte event i kvindegolfen; Solheim Cup.

13. hul er et vidunderligt par 4-hul, som mange kalder for signaturhullet på Finca Cortesin.

Solheim Cup-logoet er at finde talrige steder – både ved indkørslen, uden for klubhuset og hotellet samt også ved driving range, hvor boldene ligger stablet i pyramider. Lige siden åbningen af banen tilbage i 2006 har Finca Cortesin aldrig fraveget sin målsætning om at komme til at bide skeer med de traditionsrige naboer lidt længere mod sydvest; Valderrama, San Roque og Real Sotogrande

I 2023 – i dagene 18.-24. september – går det løs med Solheim Cup, hvor de europæiske kvinder skal forsøge at forsvare deres sejr fra 2021-udgaven på Inverness-banen i Ohio. I øvrigt med et stærkt dansk islæt på holdet i form af Nanna Koerstz Madsen og Emily Pedersen.

Fra en lang række huller er der en smuk, smuk udsigt ud over Middelhavet.. Her er det 5. green med 3. hul i venstre side.

Masser af stolthed

Nedtællingen til den store begivenhed er i gang. Og hele staben på Finca Cortesin med præsidenten Vicente Rubio i spidsen udstråler allerede nu masser af stolthed over, at Solheim Cup’en for første gang kommer til Spanien. Det oplever GolfXtra’s udsendte ganske tydeligt under et besøg i efteråret 2021.

Vicente Rubio’s humør er i løbet af sommeren steget yderligere, da det lykkedes at hente Francisco de Lancastre David tilbage til Finca Cortesin som chef for golfen på resortet. Lancastre David var allerede i 2015-2017 i samme stilling, inden han skiftede til et job hos Troon International’s baner i Abu Dhabi. Men nu har han igen spansk jord under fødderne.

– Vi kan næsten ikke vente med at byde velkommen til alle dem – både europæere og amerikanere -, som vil være en del af Solheim Cup-opgøret. Vores bane har allerede vist, at hulspils-formatet passer rigtig godt til designet. Vi er derfor alle særdeles stolte over at skulle være værter for den store event. Vi ved, at da Ryder Cup’en var her i Andalusien i 1997, så har det medført, at der har været snakket om begivenheden lige siden. Det er det samme, vi håber vi ske med kvindernes Solheim Cup, lyder det fra Vicente Rubio.

Når præsidenten fremhæver Finca Cortesin som en bane, som er velegnet til hulspils-formatet, så skyldes det i særdeleshed, at banen i årene 2009, 2011 og 2012 husede Volvo World Match Play Championship. Det var en turnering, som trak de bedste europæere til banen med navne som Rory McIlroy, Lee Westwood, Martin Kaymer, Sergio Garcia samt Luke Donald.

Ude på banen, som den anerkendte Cabell B. Robinson satte stregerne til – i øvrigt med et budget på over 200 millioner kroner –, bliver der ikke ændret det store. Finca Cortesin er en lang bane med knap 7.000 meter fra de bagerste championship-klodser. Og de vil helt sikkert ikke blive benyttet, når Solheim Cup-mandskaberne træder ind på banen. Der er fem teesteder at vælge mellem på banen.

Skøn view ned over 4. hul, som er et kort – men drilsk par 4 hul.

Økovenlig bermuda-variant

For nogle år siden blev samtlige greens omlagt til en mere økovenlig bermuda-variant. Både klubbens medlemmer og de tusindvis af greenfee-gæster, som valfarter til for at få en oplevelse ud over det sædvanlige, ved med sikkerhed, at banen altid står knivskarp.

Rundt på banen er der en stribe huller, som nærmest hver for sig påberåber sig retten til at være signaturhullet. Men det er og bliver en smagssag, men 3. hul – et 450 meter langt par 5 hul – er den første store udfordring. En stor sø i venstre side kan nås for de langtslående, og herefter er hullet reelt i spil hele vejen op til green. 526 meter er hullet fra de sorte championship-klodser.

Men at længde ikke altid er eneste forudsætning for at skabe et svært hul, sættes der en kraftig streg under allerede hullet efter. 4. hul er er 256 meter fra gul tee, men igen er der en større sø i spil. Den konservative vælger et langt jern, mens hit-and-hope-typen går efter green. Ikke mindst på grund af, at teestederne ligger højt oppe, så hullet reelt spiller kortere.

Omme på bag ni er det særligt 13. hul – et par 4 hul på 322 meter fra gul tee. Drivet skal over en tværgående smal ravine, og også slaget mod green længere fremme på fairway skal over et vandområde. Samtidig er green godt gemt inde bag nogle gamle korkege, som nærmest leder tankerne hen mod, hvad der opleves på Valderrama lidt længere nede ad kysten.

Et monster-hul

15. hul er et monster. 408 meter er der fra gul tee til green, og drivet skal carry omkring de 160 meter for at nå over den vel nok mest voldsomme ravine på banen overhovedet. Og kommer bolden over, så går det kun én vej; opad. Hele vejen op til green, hvor hullet samtidig vanskeliggøres af at være plastret til med bunkere langs hele venstre side. Bunkere er der i øvrigt nok af på banen. Mere end 100 er der i alt.

Visuelt er afslutningshullet – et par 5 hul på 450 meter fra gul – en regulær perle. Fra teestedet drives der op mod en fairway, som har et af Casares-bjergene som et fantastisk bagtæppe. Finca Cortesin er en blanding af talrige udfordrende huller, en fryd for øjet og en sublim stand med hurtige og tricky greens.

Kvaliteten afspejles også af greenfee-priserne, som begynder på den anden side 300 euro.

 

Af Jørgen Schultz
i Casares, Spanien

 

 Rød tee: 4852 meter