Royal Mougins er gennem en årrække blevet kåret som Frankrigs bedste golfhotel ved World Golf Awards. Ude på banen er der masser af kvalitet med snævre fairways i et kuperet landskab.
Provence, Frankrig: Oppe i bjergene – nærmest i Cannes’ baghave – ligger golfresortet Royal Mougins.
Med et kvarters kørsel er der ikke langt ind til filmfestivalbyen på den franske riviera. I modsætning til den pulserende sydfranske turistmetropol er der idyl samt masser af fred og ro på golfresortet.
Det er ikke noget hvilket-som-helst resort. De sidste tre år – senest i november – er Royal Mougins Golf Resort kåret til Frankrigs bedste golfhotel ved de prestigefyldte World Golf Awards.
Historien om Royal Mougins går tilbage til 1993, da et norsk-amerikansk samarbejde grundlagde resortet. Tre år senere kommer Rattan Chadha til; en indiskfødt forretningsmand, som med salget af tøjfirmaet Mexx fik frigjort voldsom megen kapital, så han blev storaktionær og ejer af resortet.
Rattan Chadha rejste i 1971 til Holland, og ud over ejerskabet af Royal Mougins er han kendt som indehaver af hoteller i både London og New York.
29 suiter
Med en passion for golf er det under Rattan Chadhas kommando, at stedet er blevet udviklet og moderniseret. Specielt i perioden fra 2004 til 2008 blev der investeret voldsomt i nye suiter, som danner rammen om et hotel og et feriested, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Det har aftvunget ganske markant respekt, at Rattan Chadha ikke bare har købt resortet, men at han samtidig har haft viljen og evnerne til at udvikle ikke bare banen – men også klubhuset, køkkenet, suiter samt spa- og wellness-faciliteterne.
29 suiter omfatter hotellet i forskellige kategorier. Omkring 50 kvadratmeter er de komfortable og velindrettede lejligheder med opholdsrum, lille køkken, soveværelse samt badeværelse. Desuden er der til hver af suiterne en altan eller terrasse på intet mindre end 25 kvadratmeter.
Ud over suiterne er der også investeret i nye fitness- og wellnessfaciliteter, og spa-mulighederne på hotellet er perfekte. 450 kvadratmeter kan gæsterne boltre sig på.
Suiterne er ikke eneste mulighed for at overnatte på resortet. Der er samtidig en række boliger, som sælges i typiske fire andele. Køberne har dermed retten til at opholde sig i boligerne i 13 uger hvert år. Flere danskere er i øvrigt blandt ejerne.
Designet af von Hagge
Men det er ikke kun hotellet, som høster stor anerkendelse. Det gør også golfbanen, som blev designet af Robert von Hagge, som for længst er blevet verdenskendt for stribevis af fantastiske baner; eksempelvis sidste års Ryder Cup-bane, Le National ved Paris.
Det har ikke blot krævet enorm opfindsomhed og kreativitet fra banearkitekten at få skruet en bane sammen i denne fantastiske, men samtidig og en vanskelig natur. Også entreprenørmaskinerne har i det kuperede landskab været udfordret. Oliven- og pinjetræer præger området, og von Hagge har fået skabt et forløb rundt på banen, så en del hullerne ligger alene hen, så spillerne føler, at de alene på banen uden at være forstyrret af nabo-fairways.
I årene fra 1995 til 1998 var Royal Mougins en del af Europa Touren med Cannes Open-turneringer. Banen er med sin godt 6000 meter fra de bagerste klodser ikke særlig lang, og longhitterne bliver ikke favoriseret på denne bane, som i stedet kræver omtanke, præcision og udpræget sans for course management.
Signaturhullet kommer tidligt
Signaturhullet kommer allerede på hul 2. Fra teestedet er der en fantastisk view ned mod greenen, som ligger bag en lille sø. Udfordringerne er mange, for hvis bolden er for meget i højre, er der dyb rough, mens et slag for meget i venstre eller for kort betyder en mistet bold i søen. Skulle det ske, så ligger dropzonen nede omkring green.
Ikke så få gæster har hungret efter at komme til at spille hul 2 igen.
På otte af hullerne er der vand i spil rundt på banen. Et af stederne er på hul 12 – et par 4 hul på 273 meter. Her er banens absolutte risk-and-reward hul, for de langtslående, som har modet til at gå den direkte vej hen over træerne i højre side har muligheden for at nå green. Omvendt kan strategien også være at slå en hybrid eller et jern ud, så der fra fairway kun er forholdsvist kort approachslag ind til green.
Sæt tid af i restauranten
Golfoplevelsen på Royal Mougins skal for alt i verden afsluttes på bedste kulinariske vis i klubhuset. Frankrig er lig med gastronomi og lidenskab for mad og drikke. Semi-gastronomic er den betegnelse, som køkkenet anvender. Men der er så absolut ikke noget semi over det, hvad der er på de tallerkener, som sendes på bordene ved både frokost- og aftentide.
Her er ikke blot clubsandwiches eller pommesfrites. Her er alt lige fra friskfanget fisk over hjemmelavede burgere til saftige oksebøffer samt raffinerede desserter. Der er al mulig grund til at forlænge golfrunden med kulinarisk forkælelse i klubhuset. Vinkortet er der heller ikke noget at sætte en finger på. Men pas på; regningen kan godt stikke af.
Royal Mougins er sandt at sige ganske enkelt; en kongelig oplevelse i hjertet af Provence.
Af Jørgen Schultz
i Mougins, Frankrig