Tysk grundighed fornægter sig ikke på Mallorca

Tilbage i 1990’erne fik Hans Peter Porsche øje på arealerne ned til Alcudia-bugten. Banen blev indviet i 2003. Foto: Club de Golf Alcanada

Næsten hver fjerde af golfbanerne på Mallorca er ejet tyske erhvervsfolk. De har ikke kun passion for golfen – men har tillige også masser af økonomiske muskler.

Gennem de sidste tre årtier har rige tyske erhvervsfolk sat sit præg på en stribe af golfbanerne på Mallorca.

Club de Golf Alcanada er blot ét af eksemplerne, hvor Hans-Peter Porsche allerede tilbage i begyndelsen af 1990’erne købte jord i bjergene omkring Alcudia.

Men allerede nogle år forinden havde en anden tysk erhvervsmand, Erwin Müller, vist vejen, da han sammen med mallorcinske Gabriel Alcina havde vist vejen med etableringen af Canyamel-resortet – også beliggende i det nordøstlige hjørne af Mallorca. Müller er indehaver af Müller Märkte, som omsætter for milliarder af euros med blandt andet apoteksvarer.

For snart ti år siden – i 2012 – købte Erwin Müller sin spanske kompagnon ud, og siden har tyskeren siddet som eneejer af Canyamel.

T Club er er én af de mange klassebaner på Mallorca. Foto: Ivan Pomposo

Banen, som tidligere var kendt som Poniente, er den fjerdeældste bane på Mallorca – men røg i alvorlige problemer, inden den tyske erhvervsmand Heiner Tamsen kom til som redningsmand. Siden er der investeret voldsomt, og banen hører nu til blandt øens bedste.

Tysk øl i tre klubhuse

Kun små 20 minutters bilkørsel fra T Golf & Country Club ligger de tre baner, som hører ind under Arabella Golf. Son Muntaner, Son Vida og Son Quint drives af den tyske Schörghuber-koncern. Koncernen tog over tilbage i 1995. Schörghuber driver en lang række brands – blandt andet et af de allermest kendte øl-bryggerier i forbundsrepublikken, Paulaner. Ikke så få gæster er blevet en anelse overrasket over, at der flyder tysk øl – herunder også den kendte Weissbier – i hanerne i de tre klubhuse ved banerne. Men det skyldes ganske naturligt det tyske ejerskab.

Inde midt på Mallorca – ikke langt fra lufthaven – ligger en anden klassebane; Son Gual. Banen blev åbnet i 2008 – og drives i dag af tyskeren Andreas Pamer sammen med sin søster Sabine og deres far, Adam. Faderen havde allerede i 1995 luftet sine første ideer om et etablere en golfbane på øen, men der skulle altså gå 13 år, før familien fik fuldendt deres tårnhøje ambitioner. Familien er i Tyskland kendt som stenrige producenter af vinduer med firmaet Hapa Fenster.

Det afsluttende hul på Andratx-banen er en sand perle med masser af vand lige omkring green. Foto: GolfXtra

Også helt ude fra øens vestkyst er der tyske ejere på Golf de Andratx-banen ved den hyggelige by Camp de Mar. Her er kvaliteten ikke helt på højde med de øvrige baner, som har tyske ejere, men siden 2015, hvor banen gik konkurs, har nogle af anlæggets tidligere aktieejere overtaget styringen – og er på vej med nye planer. I øvrigt med den tyske entreprenør Dirk Dünkler som manager,

Og ingen skal blive forbløffet, hvis Andratx-banen får et kvalitetsmæssigt comeback. Lige ved siden af banen har hotelkæden Steigenberger et kvalitetshotel.

Den tyske grundighed fornægter sig ikke – og har i den grad løftet golfbanerne på Mallorca til imponerende højder.

Af Jørgen Schultz